Het is heel goed mogelijk om thuis wijn of vruchtenwijn van redelijk hoge kwaliteit te maken. Voor veel mensen past wijn maken als hobby goed in de do-it-yourself filosofie. Anderen zien het als een serieuze kunst en hebben zelfs prijzen gewonnen met hun zelfgemaakte wijnen. De eerste stap om een witte, rode of vruchtenwijn te maken, is het verwerken van de vruchten tot een fijn verdeelde massa, de zogenaamde pulp. Hoe kleiner de vruchten, hoe beter de gist er vat op zal krijgen en hoe sneller de vergisting van de vruchtensuikers tot alcohol plaatsvindt.
Pulp maken
Druiven kunnen makkelijk verpulpt worden met behulp van stampers, juicers of zelfs met de hand. Ook andere zachte vruchten kunnen tot pulp geknepen of vermalen worden. Harde vruchten zoals appels vormen een wat grotere uitdaging. Voordat de vruchten verpulpt worden is het een goed idee om ze te reinigen, de steeltjes weg te halen en ze in kokend water onder te dompelen. Daardoor worden de aanwezige ongewenste bacteriën en schimmels op de vruchten gedood. Ook kan er kokend water aan de vruchtenpulp worden toegevoegd.
Gist toevoegen
Als de pulp is afgekoeld, kan de gist er aan worden toegevoegd. Je kunt gewoon een zakje droge poedergist die speciaal voor alcoholische dranken is bedoeld leeggieten in het pulpvat en het door de pulp roeren. Een nog beter resultaat kan je krijgen door eerst een zogenaamde giststarter te maken, wat de gistcellen activeert en alvast laat vermenigvuldigen voordat je ze aan de pulp toevoegt. Ook kan je gistvoeding, pecto-enzymen (die celwanden van fruit afbreken) en verschillende soorten zuren (die een geschiktere leefomgeving voor de gist creëren) met de pulp mengen. Als de gist is toegevoegd zal je binnen een dag waarschijnlijk al de eerste bubbeltjes en een schuimlaagje op de wijn waarnemen. Dat is het teken dat de gistcellen suikers aan het omzetten zijn in alcohol en koolzuur en dat je dus wijn begint te krijgen.
Gistvaten
Kies voor de gisting van je vruchten een geschikt groot en goed afsluitbaar vat. In de handel zijn voor een mooie prijs emmers van 10, 25 en 50 liter te koop, maar je kunt ook bij de snackbar om grote gebruikte mayonaise-emmers vragen. Het vat moet worden afgesloten met een zogenaamd waterslot. Dit slot heeft een zwanenhals, waardoor er geen schadelijke bacteriën en schimmels in het vat kunnen komen, maar het gas dat zich tijdens de gisting in het vat vormt wel naar buiten kan.
Hoe veel tijd de complete gisting in beslag neemt hangt af van de fruitsoort en de hoeveelheid suiker. Je merkt dat de wijn is uitgegist als het waterslot steeds minder bubbelt, en er uiteindelijk helemaal geen gasbubbels meer ontsnappen. Dan is het tijd om over te gaan tot de tweede fase van het proces van wijn maken: het overhevelen.