Ben je niet zo’n liefhebber van bier of sterke dranken, maar houd je wel van wijn? Dan trek je waarschijnlijk zo nu en dan graag een flesje rode, witte of rosé wijn open. Toch zijn er weleens van die momenten dat het leuk is om iets extra feestelijks te drinken. Bijvoorbeeld tijdens een zomerse party waar iedereen aan de cocktails zit. Gelukkig zijn er ook heerlijke alternatieven met wijn als basis, zoals een smaakvolle sangria.
Wijn mixen
Sangria is uiteraard niet het enige alternatief, er zijn namelijk ook speciale wijncocktails. Het mixen van wijn met andere dranken en kruiden is echter geen nieuwe kunst: het maken van wijncocktails wordt al eeuwenlang toegepast. Natuurlijk kun je niet zomaar van alles en nog wat aan de wijn toevoegen, dat zou in veel gevallen de heerlijke smaak van wijn tenietdoen. De volgende voorbeelden laten zien met welke ingrediënten wijn prima samengaat.
Rojito
We beginnen met de Rojito: een heerlijke verfrissende drank voor op een verjaardag of tijdens een spannende voetbalwedstrijd. Eet daarbij een stuk van een van die heerlijke voetbal-taarten en je geniet nog meer van de wedstrijd. Maar de Rojito past ook prima bij andere gelegenheden, met of zonder zo’n speciale taart. Het traditionele recept van de Rojito is afkomstig uit de Spaanse stad Cordoba waar deze cocktail al sinds 1900 gedronken wordt. Het is een mix van rosé met limoen. De Rojito lijkt enigszins op een Mojito, een mix van rum met limoen. Bij de Rojito is de rum vervangen door rosé. Wat je voor deze cocktail nodig hebt is:
- Rosé
- Limoen
- Suiker
- Muntblaadjes
- Spa rood
- Crushed Ice
Ginger Wine
Ginger wijn komt oorspronkelijk uit Engeland en bestaat uit wijngist, rozijnen, citroen, water, suiker en gember. Tegenwoordig wordt deze wijncocktail een stuk eenvoudiger gemaakt. Het is een cocktail met een enigszins bittere maar wel frisse afdronk. Dit heb je ervoor nodig:
- Witte wijn
- Ginger Ale
- Limoen voor de garnering
- Limoensap
- IJsblokjes
Bellini
Als je van wijn met een bubbeltje houdt dan moet je een Bellini proeven. Hiervoor gebruik je prosecco in combinatie met perzik. Dat klinkt al heel feestelijk. De Bellini werd voor het eerst gedronken in de Harry’s Bar te Venetië. Dat is al een poos geleden, maar de wijncocktail valt nog steeds in de smaak. Je kunt de cocktail maken met zelf gepureerde perziken of met perziksap. Verder is het recept heel simpel: je doet 70 ml prosecco in een glas en voegt daaraan toe 30 ml perzik/sap. Of wil je liever een Rossini? Dan vervang je de perzik door een aardbei of aardbeisap. Indien je de perzik of de aardbei door jus d’orange vervangt, dan wordt het een Mimosa.
Tinto de Verano
Ben je meer een liefhebber van rode wijn? De Tinto de Verano is een heel verfrissende zomerdrank. Om deze heerlijke wijncocktail te verkrijgen mixt men in Spanje rode wijn met La Casera: een bruiswater met een frisse citroensmaak. Je kunt La Casera natuurlijk ook vervangen door een andere frisdrank met citroensmaak. In principe is de verhouding 50/50, maar de hoeveelheden kun je naar wens aanpassen. Met een paar schijfjes vers fruit erbij heb je een heerlijke Tinto de Verano.