Wie doet het niet? Tijdens een vakantie in ons favoriete nabije vakantieland en koningin der wijnen – Frankrijk – een wijngaard, wijnchateau of wijnkelder bezoeken. Natuurlijk raak je daar bedwelmd door de lekkere wijnen die er geproefd worden en het romantische landschap; de zon in de Franse namiddag die op je huid gloeit en de geur en rust van het platteland. Dan kun je het niet nalaten om de auto vol te laden met dozen wijnen, want “je bent er nu toch.”
Met een voldaan gevoel reis je terug naar huis, want dit was wel echt een “goede deal”… tot je bij thuiskomst vol enthousiasme direct een fles openmaakt. Om nog even dat vakantiegevoel vast te houden en aan de buren te demonstreren. Maar dan… o jee.
Vervoer van wijn
Goede wijn maken gaat over meer dan druiven groeien en tot gefermenteerd sap persen. Het is een ontzettend delicaat proces, waar eeuwen aan wijsheid en ontwikkeling overheen zijn gegaan. En dat proces gaat door, ook in de fles. De wijn leeft, en heeft dus ook een speciale aanpak nodig wanneer hij al gebotteld is. Het is niet voor niets dat er speciale wijnkelders zijn ontworpen, die een exacte temperatuur moeten hebben om de beste wijnen in opperste kwaliteit te bewaren.
Wanneer je een wijn gaat vervoeren, zou je dat eigenlijk in dezelfde omstandigheden moeten doen als die er in de wijnkelder heersen. Voor een enkele fles is het de moeite misschien niet, maar ben je een handelaar of een echte verzamelaar, en van plan grote hoeveelheden wijn uit Frankrijk mee te nemen, dan kun je eens bij https://www.worksystem.nl/ kijken voor de juiste inrichting van een bestelwagen. Bij https://www.worksystem.nl/ is er van alles te vinden om ladingen te vervoeren die zo min mogelijk mogen schudden. Ook wil je graag dat de laadruimte koel blijft, en liefst zelfs op een constante temperatuur. Ook daarvoor kun je bij https://www.worksystem.nl/ terecht.
Wijn raakt vermoeid
Zoals al gezegd, wijn ‘leeft’ en wordt ook moe van een lange reis. Laat daarom altijd de wijnen na vervoer eerst een tijd tot rust komen. De bestanddelen die in wijn zitten, ook wel bekend als droesem, l’extrait sec of depot, worden onvermijdelijk door de wijn heen geschud tijdens het transport. Deze deeltjes liggen normaal op de bodem van de fles. Open je een vermoeide wijn meteen, dan is de droesem door de fles verspreid en zal de smaak ruw en hard zijn, in plaats van dat je die heerlijke soepele perfecte wijnsensatie in je mond zal krijgen. En dan stelt die fantastische bijzondere wijn opeens zwaar teleur
Rusttijd
Na het transport is het dus altijd nodig om een wijn te laten rusten. Het maakt niet uit of deze reis 1400 kilometer vanuit Zuid-Frankrijk is geweest, of vanaf de wijngaard drie straten verderop. Hoe lang de wijn moet rusten hangt af van verschillende factoren. Een traditionele wijn is slechts licht gefilterd en daar zitten nog veel vaste bestanddelen in, daarom is de rusttijd langer. Dit kan bij een echt goede wijn zelfs wel vier weken duren.
Zelfs wanneer je een goede fles uit de wijnkelder haalt, moet je dit ontzettend voorzichtig doen. Zet daarna de fles rechtop om alle zwevende droesem naar de bodem te laten zakken. Doe dit het liefst al een paar dagen van tevoren om de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen.