Vroeg in het gistingsproces moet de wijn gezeefd worden, waarna hij verder gist als vloeistof. Overhevelen naar een ander vat helpt om de dode gistcellen te verwijderen. Als de wijn uitgegist is, is hij klaar om overgeheveld te worden naar wijnflessen.
De pulp verwijderen
Al na een paar dagen is een groot deel van de suikers in de vruchtenpulp vergist. Nu is het zaak om de wijn te zeven, en de vaste resten van de vruchten te verwijderen. Een commerciële wijnzeef of een vergiet met daarin kaasdoek leveren goede resultaten op. De wijn bestaat nu vooral uit vloeistof en mag verder gisten.
Overhevelen naar een ander vat
Wijn overhevelen naar een ander gistvat doe je om minder last te hebben van dode gist. Die veroorzaakt namelijk een slechte smaak en dito uiterlijk. Halverwege het gistingsproces kan de vloeistof daarvoor eerst naar een ander vat worden overgeheveld. Hoe vaker je de wijn overhevelt, hoe helder en fijner de drank uiteindelijk zal worden.
De vloeistof moet voorzichtig uit het gistingsvat worden gehaald. Dat kan door middel van een slang gevuld met de wijn, die volgens het principe van de communicerende vaten de wijn naar een ander vat overhevelt. Je kunt ook met een grote lepel of een pannetje dat je van tevoren gesteriliseerd hebt de wijn uit het gistingsvat scheppen. En professionele vaten hebben vaak een handig kraantje aan de onderkant. In alle gevallen is het zaak om zo min mogelijk van de gist, die nadat hij zijn werk heeft gedaan naar de bodem van het vat is gezakt, over te hevelen.
Als je de allermooiste en helderste wijn wilt krijgen, kan je er voor kiezen om hem te ‘klaren’. Een klaringsmiddel zoals isinglass (gemaakt van de zwemblaas van vissen) zorgt er voor dat ook de laatste vaste deeltjes naar de bodem van het vat slaan, zodat je een zuivere vloeistof overhoudt.
Bottelen
Wil je de wijn naar wijnflessen overzetten (bottelen)? Gebruik daarvoor in de handel verkrijgbare lege wijnflessen of recycle oude flessen. In alle gevallen is het belangrijk dat de flessen en doppen gesteriliseerd worden met kokend water, waarin speciale reinigingsmiddelen voor flessen zijn opgelost. Deze reinigingsmiddelen doden eventuele bacteriën en wilde gisten die de wijn kunnen bederven met behulp van de zuurstof. Als de flessen en eventuele hulpmiddelen gereinigd zijn kan de wijn er met een slang, kan of pan naar worden overgeheveld.