De bermzakspin of grote spoorspin is een giftige spinnensoort die zich graag in wijngaarden ophoudt. Omdat dit dier de huid van de mens kan doorboren en een pijnlijke en potentieel gevaarlijke beet heeft, is de aanwezigheid van deze spin een probleem voor druiventelers en druivenplukkers.
Een onwelkome gast
De bermzakspin is een dier dat van nature vooral in de warmere streken van Zuid Europa voorkomt. Door de opwarming van het klimaat zien we deze spin echter steeds vaker in noordelijke regio’s verschijnen. Een paar jaar geleden werden in Duitsland verschillende meldingen gemaakt van ernstige beten in wijngaarden door de spin. Voor een deel berusten deze alarmerende rapportages op sensatie.
Beet
Maar het is waar dat de bermzakspin een gemene beet heeft. Met zijn grote sabelachtige gifkaken kan hij ook de relatief dikke huid van een mensenhand doorboren. Het dier is bovendien erg snel en agressief, en valt aan waar andere spinnensoorten vluchten. Het dier verdedigt zijn witte, van zijde gesponnen nest tussen de druiventrossen met veel bravoure. Een beet van de bermzakspin is te vergelijken met een wespensteek, maar wordt vaak ook gevolgd door duizeligheid, misselijkheid, rillen en hoofdpijn. Heel soms kan een beet zich ontwikkelen tot een necrotische zweer waarbij het vlees rond de bijtplek afsterft.