Glühwein is een populaire alcoholische drank die in de winter, vooral rond Kerstmis, wordt gedronken. Het wordt gemaakt door rode wijn te verhitten met verschillende soorten kruiden en soms nog aan te zoeten.
Geschiedenis
Glühwein heeft een lange traditie die teruggrijpt op oudere wijnen die met kruiden werden aangelengd. Al in de middeleeuwen werd hippocras gedronken, een verhitte wijn die met (toen dure) specerijen zoals nootmuskaat, kardemom, kruidnagel en peper op smaak werd gebracht. De tegenwoordige glühwein wordt meestal gekruid met kaneel, kruidnagel, anijs en citroenschillen. De basis van glühwein is (een mengsel van) rode wijn, die van heel behoorlijke kwaliteit kan wezen. Ook kan de drank aangelengd zijn met honing.
Variaties
Glühwein is vooral bekend van de Duitse Kerstmarkten. Hier wordt de drank in mooi versierde mokken geserveerd, en er bestaan verschillende versies van. Ook kunnen er hier interessante bewerkingen van glühwein worden aangetroffen, zoals de Feuerzangenbowle. Dat is Glühwein waarboven met een speciale tang een suikerkegel wordt houden. Die wordt overgoten met sterke drank en vervolgens in brand gezet. De alcoholhoudende gesmolten suiker druipt in de wijn en zorgt zo voor een sterkere drank met een bijzondere smaak.