Als je denkt dat wijn alleen in Europa populair is, vergis je je. In verschillende Oost-Aziatische landen wordt een wijnachtige drank gemaakt van gekookte rijst die voor heel veel verschillende doeleinden worden ingezet. Sake is de bekendste soort van deze rijstwijnen, maar zeker niet de enige.
Hoe wordt rijstwijn gemaakt?
Voor deze drank wordt gekookte rijst meerdere maanden in grote vaten gegist tot er een alcoholische smurrie is ontstaan. Het resultaat wordt gefilterd en eventueel met kleurstoffen en kruiden op smaak gebracht. Verschillende rijstsoorten leveren verschillende smaken en kleuren in de wijn op, en soms worden er ook andere granen (zoals tarwe, gerst en gort) toegevoegd aan het te vergisten rijstmengsel. Het alcoholpercentage van rijstwijn ligt meestal hoog, vaak tussen de 13% en 20%. De smaak van rijstwijn is niet eenvoudig te omschrijven, maar een droge sherry is het waarschijnlijk het beste Europese equivalent.
Wat doe je met rijstwijn?
Natuurlijk kan je de betere soorten rijstwijn net als druivenwijn gebruiken om te drinken. Sommige soorten Chinese en Japanse wijn staan uitstekend aangeschreven en hebben in ons land inmiddels een club enthousiaste fans gekregen. Maar rijstwijn wordt ook heel vaak gebruikt om mee te koken. Mirin is bijvoorbeeld een zoete Japanse rijstwijn met een laag alcoholpercentage, die gebruikt wordt in dipsauzen en vlees- en visgerechten. Rijstwijn wordt in China gebruikt voor marinades, soepen, en voor bereidingen van vlees en gevogelte zoals de beroemde Chinese ‘Drunken Duck’. Ook Koreanen gebruiken hun eigen lokale rijstwijn graag in hun bereidingen van vlees en zeevoedsel.