• image1
  • image2
  • image3
  • image4

Streekproducten

Erkende streekproducten voor De Veluwe

VELUWE - Het is zover: de Veluwe krijgt zijn eigen keurmerk voor streekproducten. Op 25 mei aanstaande ontvangen tien trotse producenten als eersten de erkenning Erkend Veluws streekproduct\' uit handen van Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. De feestelijke uitreiking vindt plaats op Landgoed Rhederoord in De Steeg. Het landelijk erkende streekkeurmerk garandeert de consument dat de aankoop op de Veluwe van Veluwse ingredienten is gemaakt. Er staat nogal wat op de lijst: Brood, wijn, gerookte forel, alles van Veluwse bodem. En dit is nog maar het begin. Wie de website http://www.veelluwe.nl bezoekt, ziet hoeveel andere streekproducenten staan te dringen om hun eigen erkenning te krijgen.

Veluws bronwater

Heel bijzonder is dat, tijdens de feestelijke uitreiking, Landgoed Rhederoord zijn eigen waterbron aanslaat. Veluws water van vierduizend jaar oud, dat van bijna honderdvijftig meter diepte wordt opgepompt. Dit bronwater, ook een erkend Veluws streekproduct, krijgt de naam aQaaQa en zal voorlopig te koop zijn bij Rhederoord.
Tijdens de feestelijke presentatie kunnen bezoekers genieten van een broodje van de streek\', samengesteld uit ingredienten van alle deelnemers.

Samenwerking

Het keurmerk Erkend Veluws Streekproduct is tot stand gekomen door een samenwerking tussen en het Veluws Bureau voor Toerisme en Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). Om een erkenning van de streekproducten te waarborgen, ontwikkelde SPN samen met het toenmalige Ministerie van LNV een landelijk keurmerk voor streekproducten. Alleen met het keurmerk \'erkend streekproduct\' weet een klant zeker dat een echt streekproduct wordt gekocht. Een product waarvan de herkomst bekend en gegarandeerd is. De producenten die het keurmerk mogen gebruiken, hebben alle uitgangspunten onderschreven en zijn gehouden aan het naleven ervan. Meer info: www.veelluwe.nl
17 mei 2013
Staatssecretaris Dijksma lanceert streekproductenloket
Op 16 mei heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in Den Haag het Streekproductenloket gelanceerd. Zij deed dit namens de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN), de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), het Hoofdproductschap Akkerbouwproducten (HPA) en het ministerie van Economische Zaken. Het loket heeft een informatie-, een netwerk- en een ontwikkelfunctie voor producenten van streekproducten. Zij vinden er bijvoorbeeld informatie over de bescherming van hun producten en kunnen ervaringen met elkaar delen. Dijksma: ‘Het streekproduct, en dus ook deze site, is van mensen die houden van de streek, die de streekcultuur koesteren, en die daar ook graag regionale ondernemers in steunen.’
Het Streekproductenloket is ontwikkeld naar aanleiding van een aantal moties in de 2e Kamer die vroegen om meer duidelijkheid en bescherming van streekproducten. Het is de bedoeling dat deze site deze duidelijkheid gaat geven. SPN en LTO nemen hiervoor gezamenlijk de verantwoordelijkheid. Daarnaast zal ook de netwerkfunctie een belangrijke plaats krijgen. Immers, samenwerking en het delen van kennis en ervaringen draagt bij aan het succes van streekproducten.

UA-71318137-3